
Hva er en
Lab-diamant?
En lab-dyrket diamant er en diamant som har blitt skapt i et laboratoriemiljø med de samme kjemiske og fysiske egenskapene som gruvediamanter.

Lab-diamantenes
Historie
Lab-dyrkede diamanter har sin opprinnelse på begynnelsen av det 20. århundre med de første forsøkene på å lage diamanter i laboratorier. Fremgangen i teknologi har gjort det mulig å skape diamanter med samme kjemiske og fysiske egenskaper som naturlige diamanter. På 1950-tallet ble den første vellykkede lab-dyrkede diamanten produsert. Siden den gang har bransjen vokst og utviklet seg, og lab-dyrkede diamanter har blitt stadig mer populære på grunn av deres etiske og miljømessige fordeler. I dag tilbys lab-dyrkede diamanter som en bærekraftig og konfliktfri alternativ til naturlige diamanter.
Definisjonen av en diamant ble i 2018 endret ved å fjerne ordet naturlig for å inkludere lab-diamanter. Ifølge USAs Federal Trade Commission (FTC) er diamanter: ”Et mineral hovedsakelig bestående av ren karbon krystallisert i det isometriske systemet.” Dette er hva FTC sier om lab-diamanter: ”Disse edelstenene har de samme optiske, fysiske og kjemiske egenskaper som gruvediamanter. Vi kan derfor slå fast at de er diamanter.”

Prosessen
Det finnes to måter å dyrke diamanter på: HPHT og CVD.
1. HPHT (Høyt Trykk-Høy Temperatur): Her plasseres karbon under ekstreme forhold med høy temperatur og trykk, som etterligner forholdene dypt nede i jorden der naturlige diamanter dannes. Karbonatomer deponeres på råmaterialet, og diamanten vokser i løpet av uker eller måneder.
2. CVD (Kjemisk dampavsetning): Denne metoden bruker en gassblanding som inneholder karbon i et vakuumkammer. Gassen brytes ned, og karbonatomene fester seg til et diamantfrø. Etter noen uker vil man ha en rå diamant som kan slipes.
Kom i kontakt med oss